Kocsis Rozi ajánlása

Nem fogom elkerülni az elfogultság bélyegét, ha elolvassák véleményemet Markó Róbertről. Pedig minden szavam igaz, objektív, több mint egyévtizedes tapasztalat igazolja.

Először is leszögezem: Markó Róbertet az isten is színházigazgatónak teremtette. Olyan komplex tudású, tehetségű színházi ember, amilyennel az eddigi – rövidnek éppen nem mondható – színházvezetői pályafutásom alatt soha nem találkoztam. Személyiségében minden általános közhely ellenére az alkotói tehetség, a művészi vízióra való képesség párosul a menedzserszemlélettel, az intézmény jogi és pénzügyi lehetőségeinek alapos ismeretével. Évek óta csodálattal figyelem, hogyan cáfolja meg nap mint nap a „fellegekben járó művész” és a „földhözragadt” színházi adminisztrációt átlátó, értő vezető között kibékíthetetlennek vélt ellentétet. Azaz: amilyen érzékeny tehetséggel, felkészültséggel állít előadásokat színpadra, mint rendező, ír szövegkönyveket, mint író-dramaturg, szerkeszt kiadványokat, alkalmaz műveket hangjátéki megjelenésre, szervez művészeti workshopokat a társulat szakmai épülésére, épp olyan sikerrel tartja kézben a Vaskakas Bábszínház pályázatait (érdemes lenne összeadni mennyi pénzzel járult hozzá pályázatírói tehetsége eddig a színház működéséhez…), pénzügyi helyzetét, lehetőségeit, munkaügyi, szervezési feladatait. Mindezt ráadásul elképesztő munkabírással, energiákkal teszi, gyorsan átlátva a helyzeteket. Emellett széleskörű műveltsége, nyitott személyisége, elfogadó természete és brilliáns humora miatt is vált az ország egyik legtöbbet foglalkoztatott rendezőjévé.

Ugye, hihetetlen?! Mondtam, hogy elfogultnak fognak tartani!

A „titok” szerintem az „előéletben” keresendő: a számtalan elvégzett iskolában, a zenei tanulmányoktól a Hittudományi Főiskolán és a bölcsészkaron át a Színművészetiig, melyek lehetőséget, segítséget nyújtottak a benne lévő tehetség csiszolására, a benne lévő igényesség kialakítására, a jó ízlés, a szelektáló képesség megszerzésére.

A Vaskakas Bábszínház országos szakmai elismerésének sok összetevője van. De az egyik biztosan Markó Róbert sokoldalúsága, minőségi művészi jelenléte, művészeti vezetői és rendezői munkája.

Biztos vagyok benne, hogy az a művész-közösség, melynek élére kerül, nem kerülheti el a szárnyalást!

Kocsis Rozi
Blattner-díjas bábművész
a Vaskakas Bábszínház igazgatója

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s