Ladányi Andrea ajánlása

Táncművészi pályám a Győri Balett megalakulásakor kezdődött – ez életem egyik legfontosabb momentuma. Ahogyan az ezt követő hat év is, amíg a társulat tagja voltam. Nemcsak azért, mert egy világhírű színházi műhely megalapításában és művészeti munkájában vehettem részt, hanem azért is, mert elsőkézből tapasztalhattam meg, hogy Győr fejlett gazdasága, ipara mellett a kultúra területén is országos elismertségre tesz szert, kulturális értelemben is kivirágzik.

Büszkén mondhatom, hogy a művészi pályán eltöltött négy évtizedem alatt a vidéki Magyarország minden városának kőszínházában megfordultam – volt, ahol rendeztem, volt, ahol koreografáltam, volt, ahol táncművészként vagy színészként léptem fel. Ugyanígy alkalmam volt a főváros legkiemelkedőbb színházaiban dolgozni az Operaháztól a Nemzeti Színházon át a Művészetek Palotájáig, s külföldön is tevékenykedhettem, Finnországtól az Egyesült Államokon át Spanyolországig. Ennek következtében számos színházi intézmény igazgatójával kerültem közeli – szakmai és baráti – kapcsolatba, lehetőségem volt közelről figyelni vezetői munkájukat. Megfigyelhettem, miképpen határozza meg az igazgatók személye a társulatok munkájának minőségét, elmélyültségét, színvonalát. És nem csak azt: meggyőződhettem arról is, hogy a színházigazgatók személye meghatározó jelentőségű egy-egy város, régió kulturális életszínvonala, hírneve, helyi, nemzeti és nemzetközi
értéke szempontjából.

Fentiek ismeretében állítom, hogy Markó Róbert személyében olyan színházvezetőt és alkotót ismerhettem meg, akinek
tehetsége, tudása, személyisége, karizmája, vezetői karaktere és képessége, igényessége negyvenévnyi tapasztalatom ellenére is meglepett.

Őszintén mondom: olyan emberséges, maximalista és lenyűgöző humorérzékkel bíró embert ismertem meg a személyében, aki szellemi frissességének, hatalmas munkabírásának és széleskörű műveltségének köszönhetően képes és mer nagy léptékben gondolkozni, s kifogyhatatlan energiával irányítja társulatát intézményvezetőként és rendezőként egyaránt, a kölcsönös tisztelet és megbecsülés jegyében. Személyisége és munkája energiát, jókedvet, hitet ad.

Kijelenthetem, hogy Markó Róbert olyan vezető és olyan szakmai partner, akivel mindaddig, amíg aktívan részt tudok venni a művészeti munkában, kéz a kézben megyek, arra, amerre ő: bátran követem szakmai elképzeléseit.

Győr városa ma is joggal lehet büszke fejlődő gazdaságára, turisztikai adottságaira, infrastruktúrájára. Annak érdekében, hogy színházára is büszke lehessen, meggyőződésem, hogy a Győri Nemzeti Színház élén olyan embernek kell állnia, aki ismeri Győr városát, elkötelezett iránta, éppen ezért tudását, tehetségét a város szolgálatába állítja.

Markó Róbert ilyen ember.

Számomra történelmi pillanat volna visszatérni Győr városába, Markó Róbert oldalán.

Ladányi Andrea
Liszt-, Harangozó- és Kossuth-díjas érdemes művész
a Győri Balett alapító tagja

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s